Last van astma? Op deze plek hebben wij zoveel mogelijk relevante informatie gebundeld om u te helpen bij het vinden van een passende oplossing om uw astma te verlichten. En om u allerlei achtergrond informatie te geven over astma.

Astma is een veel voorkomende chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. Symptomen van astma zijn; ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, een vergrote productie van slijm, benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid. Ook is astma een van de meest voorkomende chronische kinderziekten en het percentage kinderen dat last heeft van astma neemt alsmaar verder toe.

De oorzaak van astma is nog niet bekend. Astma kan op elke leeftijd ontstaan, al begint de ziekte bij veel mensen als kind. Het is zeer waarschijnlijk dat mensen die astma krijgen hier een aangeboren aanleg of gevoeligheid voor hebben.

Wat is astma?

Astma is een veel voorkomende chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen. Kenmerken van astma zijn; ontsteking en vernauwing van de luchtwegen, een vergrote productie van slijm, benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.

Astma aanvallen zijn voor iedere persoon verschillend: Sommige mensen hebben dagelijks last van aanvallen, anderen maar heel af en toe. Ook zijn er mensen bij wie het afhankelijk is van het seizoen. Lees verder...

Behandeling astma

De behandeling van astma is voor bijna niemand gelijk doordat de klachten per persoon, seizoen en levensfase verschillen.

Astma kan meestal goed behandeld worden met het vermijden van prikkels en het gebruiken van medicijnen. Er zijn twee soorten medicijnen: ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. Lees verder...

Wat is de oorzaak van astma?

De oorzaak van astma is nog niet bekend. Astma kan op elke leeftijd ontstaan, al begint de ziekte bij veel mensen als kind. Het is zeer waarschijnlijk dat mensen die astma krijgen hier een aangeboren aanleg of gevoeligheid voor hebben. Deze aanleg is gedeeltelijk erfelijk en zit dus vaak in de familie.

Een astma-aanval wordt uitgelokt door bepaalde prikkels zoals bijvoorbeeld pollen, haren van huisdieren of sigarettenrook. Lees verder...

Astma bij kinderen en baby's

De manier waarop astma zich bij kinderen laat zien kan sterk wisselen. De eerste symptomen zijn vaak een piepende ademhaling en kortademigheid (vooral 's nachts).

Denkt u dat uw kind astma heeft? Ga in dat geval met uw kind naar uw huisarts en vraag om advies. Bij heel jonge kinderen is het lastig om de diagnose 'astma' te stellen. Dit komt doordat kinderen pas vanaf een leeftijd van 6 jaar kunnen mee doen aan een longfunctieonderzoek. Lees verder...

COPD

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten 'chronische bronchitis' en 'longemfyseem'. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) betekent Chronische Obstructieve Long Ziekte, een langdurige blijvende longziekte met vernauwing van de luchtwegen.
Lees verder...